به گزارش ترجمان صبح به نقل از فارس، انتخابات پنجمین دوره شورای اسلامی شهر تبریز را باید در نوع خود متفاوتتر از چهار دوره قبلی انتخابات دانست.
شاید یکی از ویژگیهای خاص آن، تغییر اساسی ترکیب شورای جدید با ترکیب شورای ماقبل خود است. موضوعی که در طی هیچ یک از چهار دوره قبلی سابقه نداشته است. چرا که فونداسیون و خمیرمایه هر دوره از شورای جدید، نشأت گرفته از شورای ماقبل خود بوده است. اما تنها در این دوره پنجم است که تنها دو عضو از شورای ۲۱ نفره قبلی به ترکیب جدید راه یافته و بقیه اعضا ناکام ماندهاند.
مقایسه رتبه و میزان رأی هر یک از کاندیداهای مطرح این دوره با رتبه و میزان رأیشان در دور قبلی میتواند به وضوح، میزان محبوبیت، مقبولیت، وسعت کار تبلیغاتی و یا سایر پارامترهای دخیل در رأی آوری آنها را به تفکیک نشان دهد.
گزارش حاضر قصد دارد تا به تفصیل و بر اساس آمار و ارقام، به بررسی، تحلیل انتخابات و مقایسه آرای برخی از کاندیداهای مطرح این دوره بپردازد.
توضیح اینکه با توجه به عدم کاندیداتوری ۶ عضو شورای چهارم (حال حاضر) شامل: بهروز خاماچی، المیرا خاماچی، اکرم حضرتی، حبیب شیری آذر، رسول درسخوان و علاءالدین نورمحمدزاده از بررسی آرای آنها خودداری شده است.
ضمن آنکه تأیید صلاحیت احتشام حاجیپور در روز برگزاری انتخابات و در نتیجه عدم اطلاعرسانی مناسب در مورد کاندیداتوری وی نمیتواند ملاک خوبی را برای کاهش شدید آرای وی به دست دهد.
بنابراین با حذف میزان آرای این افراد، به بررسی و تحلیل کارشناسانه و آماری میزان آرای کاندیداهای شورای اسلامی شهر تبریز میپردازیم.
گفتنی است برای سهولت مقایسه و درک بهتر مطلب، میزان آرا، از نظر ریاضی «گرد» شدهاند.
بیشترین ریزش رأی: چمنی، محدث و دبیری
با صرف نظر کردن از نام احتشام حاجی پور به دلیل تأیید صلاحیت دیرهنگام وی، مطابق جدول مشاهده میشود که اسماعیل چمنی و سعید محدث دو عضو فعلی شورای چهارم، بیشترین ریزش رای را متحمل شدهاند. چمنی با ۱۴ هزار و سعید محدث با ۱۰ هزار ریزش شدید آرای خود نسبت به دور قبلی را داشتهاند. البته خود این اعضا بهتر از هر کسی دیگری میتوانند دلیل و توجیه منطقی و علمی برای این کمکاری یا کاهش مقبولیت خود ارائه دهند.
اما قطعاً در مورد سعید محدث میتوان کاهش آرای کارکنان شهرداری به همکار بازنشسته خود را عامل اصلی ریزش آرای محدث دانست. محدث که در دور قبلی با ۳۱ هزار رای در جایگاه نهم از ۲۱ عضو شورا قرارداشت با ۲۱ هزار رای (۱۰ هزار رای کمتر) در رتبه ۳۱ قرار گرفت و نتوانست به ترکیب پارلمان شهری راه یابد.
اسماعیل چمنی هم که سابقه چندین دوره حضور در شورای شهر تبریز را در پرونده خود دارد امسال با ۳۷ هزار رای در رتبه ۱۶ قرار گرفت در حالیکه در دور قبلی (سال ۱۳۹۲) با ۵۱ هزار رای در جایگاه سوم قرار داشت.
دبیری هم با کاهش رای ۹ هزار رای رتبه سوم از نظر ریزش آرا را دارد.
خود کاندیداها باید به علتیابی و آسیبشناسی بهتر کاهش آرای خود در طی چهار سال بپردازند ضمن آنکه با توجه به افزایش مشارکت مردمی در این دوره، انتظار میرفت کاندیداهای فعلی شورا، بر میزان آرای دوره قبلی خود بیفزایند.
بیشترین افزایش رای: فریدون بابایی اقدم، ایرج شهین باهر، محمد حسین اسوتچی
بیتردید پیروز بلامنازع انتخابات پنجم شورای اسلامی شهر تبریز، فریدون بابایی اقدم است. او که در دور چهارم، به سختی و با کسب ۲۰ هزار رأی به عنوان نفر آخر (بیست و یکم) به شورای شهر راه یافته بود در این دوره که خود و کمپین تبلیغاتی اش بهتر از هر کسی میدانند با کسب ۵۹ هزار رای در جایگاه ۱۳ نفره شورای شهر ایستاد. به عبارت دیگر افزایش سه برابری میزان آرای این چهره شهرسازی، نشان از کار و تلاش و جدیتاش در طی چهار سال گذشته و نیز در ایام تبلیغات انتخاباتی دارد.
بعد از فریدون بابایی اقدم ، ایرج شهین باهر قرار دارد که با کسب ۳۸ هزار رأی شاهد افزایش ۱۷ هزار تایی رأی نسبت به دوره چهارم (سال ۹۲) بوده است. همین افزایش آرا، سبب شده تا رتبه ۱۹ وی دور قبلی را به رتبه ۱۴ در دور فعلی بهبود ببخشد. هر چند که این رتبه، در دور فعلی شوراها، مجوز لازم برای ورود به پارلمان شهری را نمیدهد و این مهندس عمران مجبور است به عضو علیالبدل بودن اکتفا کند. با اینحال، برخی معتقد بوده و هستند که اگر شهین باهر در قالب ائتلاف «لیست امید» وارد کارزار انتخاباتی می۲شد حتماً آرای لازم را کسب میکرد.
بعد از شهین باهر، عضو همیشه متعقد شهردار و معترض رئیس شورای شهر قرار دارد. محمد حسن اسوتچی را هم باید یکی از پدیدههای انتخابتی این دوره و چه بسا دورههای قبل قلمداد کرد. چرا که او با کمترین تبلیغات محیطی اعم از چاپ پوستر، بنر و کارت هدیه و… بیشترین و موثرترین آرا را کسب میکند.
اسوتچی به خاطر چهره حامی و شناخته شدهای که از خود در بین کارکنان قراردادی شهرداری به جا گذاشته، همواره مورد حمایت کارگران و کارمندان این نهاد عظیم است. او در این دوره موفق شد، با کسب ۳۸ هزار رأی میزان آرای ۲۴ هزارتایی خود در سال ۹۲ را به میزان ۱۴ هزار رأی افزایش دهد. همین امر کافی است تا حداقل رتبه او در جدول شورائیان موفق، تغییر و کاهش چندانی را نداشته باشد. اما همین تعداد و رشد آرا، در مورد اسوتچی هم نمیتواند مجوز لازم برای ورود به شورای چهارم را به دست دهد. او نیز ناگزیر است بهعنوان «عضو علیالبدل دوم شورای پنجم» قناعت کند.
اعضای دارای رأی ثابت: امیرحقیان، سعید حاجیزاده، ششگلانی، ایران آهور
در بررسی میزان موفقیت یا ناکامی اعضای شورای چهارم شهر و تحلیل آرای کسب کرده به چند عضو میرسیم که میزان آرای آنها در طی دو دوره (۹۲ و۹۶) یا ثابت مانده یا اینکه تغییر و کاهش چندانی نداشته است.
آرای امیرحقیان، سعید حاجیزاده که در دور قبلی در رتبههای ۱۶ و۲۰ از ترکیب ۲۱ نفره شورا قرار داشتند تغییر چندانی نیافته است. امیرحقیان با ۲۴ هزار رای و حاجی زاده با همان ۲۰ هزار رأی دور قبلی خود، به کارشان در شورای شهر پایان میدهند. البته با توجه به افزایش مشارکت مردمی و تعداد کل آرای ریخته شده در صندوقها، باید این ثبات رأی را نوعی ناکامی و کاهش رای به شمار آورد.
بعد از این دو عضو شورای چهارم، ششگلانی با یک هزار و ایران آهور با دو هزار عدد ریزش آرا نتوانستهاند به ترکیب شورا راه یابند و ششگلانی که در شورای چهارم در رتبه هشتم جدول ۲۱ نفره قرار داشت تا رتبه ۲۴ تنزل پیدا کرد و ایران آهور هم که در جایگاه ۱۷ قرار داشت در رتبه ۳۴ قرار گرفت و نتوانست به ترکیب پارلمان شهری راه یابد.